Kruška

Вилијамовка

Време сазревања: Друга половина августа

Особине биљке: Средње бујна сорта са пирамидалном круном. Цвета срење позно и једна је од најотпорнијих сорти према позним пролећним мразевима. Рано пророди, редовно и обилно рађа. Нема добар афинитет са дуњом па је неопходно калемити преко посредника. Склона је партенокарпном образовању плодова.

Особине плода: Плод је средње крупан до крупан (140 – 250 г), издужено – крушкастог облика са танком покожицом. Површина плода је неравна, посебно у пределу чашице гдје се неравнине појављују у виду ситних ребара. Основна боја је зеленкасто – жута у технолошкој зрелости, а сламасто – жута у пуној зрелости. На покожици плода изражене су ситне лентицеле браон боје. Месо плода је бело, сочно, ситно – зрнасте структуре и хармоничног укуса.

Општа оцена: Великa адаптивност (успешно се гаји и до 800 м надморске висине), одлична родност и врло квалитетни плодови чине је једном од најбољих сорти крушке. Због умерене бујности погодна је за густе засаде.


Фетелова (Abbate Fetel)

Време сазревања: Средином септембра

Особине биљке: Стабло је средње бујности са осредње разгранатом круном. Цвета средње позно и осетљива је на позне пролећне мразеве. Захтева плоднија земљишта и средње јаку резидбу. Одличне је компатибилности са дуњом. Пророди у трећој години након садње, редовне је и обилне родности.

Особине плода: Плод је средње крупан до крупан (170-220 г), издужено – конусног облика са карактеристичном појавом накривњености ˮврата плода“. Покожица је танка, глатка, зеленкасто – жуте боје која у пуној зрелости прелази у сламасто – жуту, са појавом допунске боје на сунчаној страни. Површина покожице прекривена је ситним лентицелама, браон боје. У пределу петељке и чашице јавља се рђаста превлака. Месо плода је беличасто – жућкасто, меко, сочно, слатко – накиселог укуса без изражене ароме.

Општа оцена: Јесења сорта крушке, атрактивних плодова, осредњег квалитета и одличне родности. Због специфичног начина резидбе потребно је гајити на кржљавијим селекцијама дуње. Ствара велики број усправних младара и осетљива је на појаву крушкине буве (Psylla pyricola).


Конферанс (Conference)

Време сазревања: Средином септембра

Особине биљке: Стабло је средње бујно до бујно са разгранатом круном. Цвета средње позно, рано пророди, редовно и обилно рађа. Има добар афинитет са дуњом.

Особине плода: Плод је средње крупан (око 100 г), издужено – бочастог облика. Основна боја је светло зелена која током зрења прелази у жуто – зелену, без појаве допунске боје. На покожици плода изражене су ситне браонкасте лентицеле. Месо плода је беличасте до крем – жућкасте боје, слатког укуса и пријатне ароме.

Општа оцена: Погодна је како за стону потрошњу тако и за прераду. Због осетљивости на високе летње температуре и већих потреба за наводњавањем потребно је гајити на већим надморским висина (500 – 600 м) са годишњом сумом падавина изнад 700 мм.


Јунска лепотица

Време сазревања: Друга половина јуна

Особине биљке: Стабло је средње бујности са слабо разгранатом, пирамидалном круном. Цвета рано па често страда од позних пролећних мразева. Рано пророди и добре је родности. Нема добар афинитет са дуњом па је потребно калемити преко посредника.

Особине плода: Плод је ситан (60 – 70 г), издужено – крушкастог облика. Основна боја је златно – жута са допунском интензивно црвеном бојом која покрива 1/3 површине плода. Месо је беличасто, чврсто, слатко – накиселог укуса.

Општа оцена: Склона је брзом презревању и плодови не могу дуго да се чувају након бербе. Погодна за гајење на окућницама.


Калуђерка

Време сазревања: Почетком октобра

Особине биљке: Бујна сорта са разгранатом, пирамидалном круном. Цвета средње рано и обилне је родности. Може да се гаји у различитим агроклиматским условима. Има одличан афинитет са дуњом због чега се често користи као посредик за сорте крушака инкопатибилних са дуњом. Сколона је стварању партенокарпних плодова.

Особине плода: Плод је средње крупан до крупан (180 – 250 г), а у повољним условима гајења може бити и врло крупан. Издужено – крушкастог је облика. Покожица је сува, дебела, често прекривена воштаном превлаком. Основна боја је светло – зелена која током зрења прелази у жуто – зелену, са допуноском бојом на сунчаној страни. Дуж плода налази се карактеристично олучасто удубљење (пруга) и површина плода прекривена је ситним браонкастим лентицелама. Месо плода је беле, сочно, слатког укуса са доста камених ћелија.

Општа оцена:  Због велике родности и отпорности на мраз и сушу препоручује се за гајење у мање повољним условима.


Vrsta SortaPodloga Klon Jedno okce Tri okca ( pelcer)
KRUŠKA Abate Fetel 6,00 15,00
Konferans 6,00 15,00
Le Cure  (Kaluđerka) 6,00 15,00
Viljamovka 6,00 15,00
Kaiser Alexander(Boskova bočica) 6,00 15,00