Šljiva

Стенлej (Stenley)

Време сазревања: Друга половина августа

Особине биљке: Средње бујна сорта. Круна је округлог до широко пирамидалног облика са ретким раменим гранама добро обраслим родним гранчицама. Погодују му плодна земљишта, благо киселе реакције и умерене влажности земљишта. Цвета средње рано па може да страда од позних пролећних мразева. Рано пророди, редовно и обилно рађа. Самооплодна је и погодна као опрашивач за друге сорте. Није увек компатибилан са џанариком као подлогом.

Особине плода: Плод је средње крупан (36 г), елипсастог облика, тамноплаве покожице са богатим пепељком. Месо плода је зеленкасто – жуто, сочно, слатког укуса и лако се одваја од коштице.

Општа оцена: Због велике родности, крупних и привлачних плодова и толерантности на вирус шарке шљиве (Plum pox virus) препоручује се њено ширење. Поред свеже потрошње плод је погодан и за разне видове прераде.


Чачанска лепотица

Време сазревања: Крај јула/почетак августа

Особине биљке: Средње бујна сорта са пирамидалном круном. Скелетне гране су добро обрасле кратким родним гранчицама. Одликује се средње раним периодом цветања, рано пророди и има велики потенцијал родности. Самооплодна је.

Особине плода: Плод је средње крупан (30 – 40 г), лоптастојајаст са јасно израженим шавом. Покожица је танка, тамноплава, прекривена сребрним пепељком.  Месо плода је зеленкасто-жуте боје, чврсто, сочно, слатко – накиселог укуса. Коштица је средње крупна и лако се одваја од плода.

Општа оцена: Једна од најбољих стоних сорти у том периоду сазревања. Због слабије бујности погодна је за густу садњу. Отпорна је према проузроковачима трулежи цвета и плода (Monilinia laxa Aderh. et Ruhl.), а толерантна је на вирус шарке шљиве (Plum pox virus).


Чачанска родна

Време сазревања: Крај авдуста/почетак септембра

Особине биљке: Стабло је средње бујности са широко пирамидалном круном. Гране су добро обрасле родним гранчицама и због великог потенцијала родности захтјева оштрију резидбу. Услед неправилног формирања круне скелетне гране имају оштар угао са водилицом и лако долази до њиховог очењивања. Цвета средње рано, истовремено са Чачанском лепотицом и Стенлејем. Самоплодна је сорта.

Особине плода: Плод је средње крупан (28 г), јајастог облика. Покожица је танка, чврста, тамноплава са израженим пепељком, а код стабала са обилним родом црвенкастоплаве је боје. Месо плода је жуто, чврсто, сочно, слатко-накиселог укуса. Коштица је ситна и лако се одваја од мезокарпа плода.

Општа оцена: Веома родна и квалитетна сорта погодна за стону потрошнју, прераду и сушење. Без резедбе рађа алтернативно и даје ситне полодове лошег (слабог, ниског) квалитета. Осетљива је према проузроковачима пламењаче (Polystigma rubrum Pers.) и шарке шљиве (Plum pox virus), а релативно је отпорна према проузроковачима монилије (Monilinia laxa Aderh. et Ruhl.).


Чачанска најбоља

Време сазревања: Крајем друге и почетком треће декаде августа

Особине биљке: Бујна сорта са пирамидалном и ретком круном. Скелетне гране су добро обрасле кратким родним гранчицама. Цвета средње рано. Аутоинкопатибилна је и захтева опрашиваче. У повољним условима редовне je и обилне родности.

Особине плода: Плод је врло крупан (44 г) и може достићи преко 80 г, лоптастојајастог је облика. Покожица је тамноплава са обилним пепељком, средње дебљине и јасно израженим шавом. Месо плода је жуто, сочно, слатко – накиселог укуса. Има крупну коштицу која се лако одваја од меса плода.

Општа оцена: Квалитетна стона сорта локалног значаја, погодна за замрзавање, сушење и производњу ракије. Због велике бујности потребно је гајити на кржљавијим подлогама. Отпорна је према проузроковачима монилије (Monilinia laxa Aderh. et Ruhl.) и толерантна је на вирус шарке шљиве (Plum pox virus).

Voćna vrsta OPIS Neto cena     PDV 10% UKUPNO dinara
Šljiva Sertifikovana kategorija 272,72 27,28 300,00