СОРТЕ ЈАБУКА СТУБАСТОГ ТИПА РАСТА
ЂЕРДАН
Време сазревања: Половином септембра
Особине биљке: Стабло је усправна, средње бујна кордуница. Веома је родна па је склона алтернативној родности. Толерантна је на проузроковаче пепелнице (Podosphera leucotrichae Ell. et Ew. Salm.) и чађаве краставости (Venturia inaequalis Cooke. Wint.).
Особине плода: Просечна маса плода је 160 г, овалног облика, зелено – жуте боје без руменила. Месо плода је крем боје, слатког укуса и пријатне ароме.
Општа оцена: Препоручује се за гајење на окућницама. Отпорна је на гљивичне болести и може се користити за постизање високих приноса на малим површинама у условима органске и интегралне производње.
ЗЕЛЕНИ ДРАГУЉ
Време сазревања: Прва декада октобра
Особине биљке: Стабло је усправна, средње бујна кордуница. Обилно рађа па је потребно проређивати. Толерантна је на проузроковаче пепелнице (Podosphera leucotrichae Ell. et Ew. Salm.) и чађаве краставости (Venturia inaequalis Cooke. Wint.).
Особине плода: Просечна маса плода је 180 г, овалног облика, зелене боје без руменила. Месо плода је беле боје, накиселог укуса и пријатне ароме.
Општа оцена: Препоручује се за гајење на окућницама. Отпорна је на гљивичне болести и може се користити за постизање високих приноса на малим површинама у условима органске и интегралне производње.
СМАРАГД
Време сазревања: Крајем прве декаде октобра
Особине биљке: Стабло је усправна кордуница, слабе бујности и ретко разгранате круне. Редовне је и обилне родности. Толерантна је на проузроковаче пепелнице (Podosphera leucotrichae Ell. et Ew. Salm.) и чађаве краставости (Venturia inaequalis Cooke. Wint.).
Особине плода: просечна маса плода је 180 г, овалног облика, зелене боје без руменила. Месо плода је беле боје и киселкастог укуса.
Општа оцена: Препоручује се за гајење на окућницама и у интензивним засадима. Отпорна је на гљивичне болести и може се користити за постизање високих приноса на малим површинама у условима органске и интегралне производње. Због мале бујности погодна је за гајење у саксијама.
ВЕСНА
Време сазревања: Почетком треће декаде августа
Особине биљке: Стабло је усправна кордуница, средње бујности и ретко разгранате круне. Редовне и обилне родности. Толерантна на проузроковаче гљивичних болести.
Особине плода: Просечна маса плода је 220 г, округласто – спљоштеног облика. Основна боја је зелена која је скоро у потпуности прекривена пурпурноцрвеном допунском бојом и пепељком. Месо плода је беле боје и слатко – накиселог укуса.
Општа оцена: Препоручује се за гајење на окућницама и за постизање високих приноса на малим површинама.
РУМЕНО ВРЕТЕНО
Време сазревања: Крајем прве декаде септембра
Особине биљке: Стабло је усправна кордуница, средње бујности, редовне и обилне родности. Толерантна је на проузроковаче пепелнице (Podosphera leucotrichae Ell. et Ew. Salm.) и чађаве краставости (Venturia inaequalis Cooke. Wint.).
Особине плода: Просечна маса плода је 240 г, овалног облика. Основна боја је зелено – жута прекривена око 70% са допунском јаркоцрвеном бојом. Месо плода је крем боје, слатко – накиселог укуса.
Општа оцена: Препоручује се за гајење на окућницама, интезивним засадима и за постизање високих приноса на малим површинама у условима органске и интегралне производње.
КРАЉИЦА ЧАРДАША
Време сазревања: Крајем прве декаде септембра
Особине биљке: Стабло је усправна кордуница, средње бујности, редовне и обилне родности. Толерантна на проузроковаче пепелнице (Podosphera leucotrichae Ell. et Ew. Salm.) и осетљива према проузроковачима чађаве краставости (Venturia inaequalis Cooke. Wint.).
Особине плода: Просечна маса плода је 188 г, округласто – коничног облика. Основна боја је жуто – зелена потпуно прекривена јаркоцрвеном допунском бојом. Месо плода је бело, накиселог укуса.
Општа оцена: Препоручује се за гајење на окућницама и постизање високих приноса на малим површинама.
STUBASTEJABUKE | Smaragd | 40,00 | 65,00 |
“ | Vesna | 40,00 | 65,00 |
“ | Zeleni dragulj | 40,00 | 65,00 |
“ | Đerdan | 40,00 | 65,00 |
“ | Kraljica čardaša | 40,00 | 65,00 |
“ | Rumeno vreteno | 40,00 | 65,00 |