Trešnja

Бурлат

Време сазревања: Друга недеља сазревања (20. мај).

(Бурлат се узима као као стандард за време зрења сорти трешње)

Особине биљке: Стабло је бујно са ретком и слабо разгранатом круном. Цвета средње рано и самообесплодна је сорта. Касније ступа у род и умерене је родности.

Особине плода: Плод је средње крупан (7 г), бубрежастог облика. У пуној роднсоти достиже тамноцрвену боју. Месо плода је светлоцрвене боје, чврсто, сочно, слатко. Плод је осетљив на пуцање.

Општа оцена: Једна од најбољих раних сорти трешње. Недостатак је касно ступање у род и умерене родност.


Самит

Време сазревања: Четврта недеља зрења

(+14 дана од времена сазревања сорте Бурлат)

Особине биљке: Стабло је бујно са слабо разгранатом круном. Касније ступа у род и умерене је родносто. Цвета средње касно. Самобесплодна је сорта и захтева опрашиваче.

Особине плода: Плод је врло крупан (9,5 г), срцастог облика, интензивно црвене боје и осетљив је на пуцање. Месо плода је светлоцрвено, сочно, слатко и ароматично.

Општа оцена: Сорта атрактивних плодова, доброг квалитета. Недостатак је касно ступање у род и слаба родност.


Кордија

Време сазревања: Пета недеља зрења

(+22 дана од времена сазревања сорте Бурлат)

Особине биљке: Стабло је бујно, округласто – пирамидалне круне и добре родности. Цвета касно, самобесплодна је сорта.

Особине плода: Плод је крупан до врло крупан (9 г), срцастог облика, тамноцрвене боје и умерено осетљив на пуцање. Месо је црвено, хрскаво, сочно.

Општа оцена: Једна од најбољих позних сорти трешње, квалитетног плода и добре транспортабилности. У појединим година слабије је родности.


Регина

Време сазревања: Шеста недеља зрења

(+30 дана од времена сазревања сорте Бурлат)

Особине биљке: Стабло је бујно са разгранатом круном. Касно ступа у род, редовне и обилне је родности. Цвета касно и самообесплодна је сорта.

Особине плода: Плод је је крупан (8 г), округласто – срцастог облика, тамноцрвене боје, умерено осетљив на пуцање. Месо је црвено, хрскаво, сочно, слатко – накиселог укуса.

Општа оцена: Једна од најбољих сорти позног времена зрења, обилне родности и привлачних плодова. Због велике бујности препоручује се калемљење на мање бујне подлоге.


Лапинс

Време сазревања: Пета недеља зрења

(+23 дана од времена сазревања сорте Бурлат)

Особине биљке: Стабло је бујно, слабо разгранато са оштрим угловима гранања. Рано пророди, редовно и обилно рађа. Цвета средње рано и самооплодна је сорта.

Особине плода: Плод је крупан (8 г), округласто – срцастог облика, тамноцрвене боје, слабо осетљива на пуцање. Месо плода је тамноцрвено, хрскаво, сочно, слатко – накиселог укуса.

Општа оцена: Сорта изузетно високе родности, склона прерођавању. Због збијености плодова подложни су трулежи.


Vrsta SortaPodloga Klon Jedno okce Tri okca ( pelcer)
TREŠNJA Sanberst 10,00 25,00
Burlat 10,00 25,00
Kordia 10,00 25,00
Lapins 10,00 25,00
Regina 10,00 25,00
Samit 10,00 25,00